Det Rette Kystgrej: Miniguide

Det Rette Kystgrej: Miniguide

Kystfiskerens grej

Det kræver faktisk forbavsende lidt udstyr for at være en effektiv kystfisker.

Havørred kystfiskeri handler meget om mobilitet. Du skal kunne bevæge dig frit og langt langs kysten i din jagt på havørreden. Tænk derfor altid i enkle, lette og meget mobile løsninger, når du klæder dig på og pakker grej til en kysttur.

Waders

Waders er et absolut must. Nok kan der fanges havørreder direkte fra mange pladser, men effektivt bliver det først, når du kan vade ud på revler og rev. Udover de inderste høje tangbuske eller fri at bølgebrækket.

 

 

Åndbare waders er det rigtige til det fynske kystfiskeri. Du bevæger dig meget og har derfor brug for at dine waders kan ”ånde”. Kun hvis du er meget kuldskær eller fisker lange perioder om vinteren, kan et par varme men også tunge neopren waders komme på tale. Men selv i vinterperioden vil et par åndbare waders med flere lag godt og varmt tøj under klare opgaven.

Husk et vadebælte der støtter ryggen, sikrer dig mod alt for meget vand indenbords, hvis du skulle falde over en sten, og er samtidig godt at bære fangstnettet i.

Se vores store udvalg af waders her

 

Vadejakke

Udover dine waders har du en vadejakke. Den skal være kort i livet, men lang i ærmerne så de ikke ”kravler op” når du fisker. Din vadejakke behøver ikke være foret, varmen regulerer du bedre med flere lag underbeklædning, men den skal være vind og vandtæt. Det fynske kystvejr er omskifteligt, og en regnbyge eller et bølgeskvulp må ikke være noget problem.

Find alle vores vadejakker her

Underbeklædning

Under waders og jakke klæder du dig i 2 - 3 lag. Undertøj med lange ærmer og ben efterfulgt af en eller to fleece bukser/trøje. På den måde kan du tage lag af eller på efter behov og temperatur. Husk derudover hue og måske et par handsker. Selv langt hen på foråret kan det være særdeles fingerkoldt om morgenen.

Se Vores udvalg af inderbeklædning her

 

Grejet der skal med

De fleste vadejakker er forsynet med gode store lommer, der normalt let kan rumme blink-/flueæsker, lineklipper, line og andre småting til selve fiskeriet. På en kort tur behøver du ikke mere grej end der kan være i jakkens lommer, men på en lidt længere ekspedition vil der være behov for en madpakke, kaffe, vand og måske en ekstra trøje. Her skal en lille rygsæk, chestpack, slingpack eller andet til som du ubesværet kan bære, mens du fisker. Aldrig medbring noget der skal efterlades på stranden. Det ødelægger din mobilitet hvis du skal frem og tilbage for at flytte dit grej.

Fangstnet

Der er mange måder at lande din havørred sikkert og skånsomt. De fleste bruger et fangstnet som er den sikreste måde at lande fisken på. Et kystfangstnet skal være stort i rammen. 50x40 cm eller større. Tænk på at din blanke drømmehavørred på 5 – 6 kilo er 75 – 80 cm lang. Det store fangstnet bæres ret ubesværet på ryggen med håndtaget stukket ned bag vadebæltet.

Meget erfarende havørredfiskere undlader ofte at bruge net. De håndlander eller ”kaner” deres fisk op på stranden. Begge metoder fungere godt, men det kræver at du er cool og bevarer roen til det sidste.

Spinnefiskerens grej

De bedste og mest effektive havørredblink og -woblere vejer mellem 10 og 20, gram så det skal dit spinnegrej være dimensioneret efter.

Stang:

8’ – 9’ fods let spinnestang med en idealkastevægt på ca. 15 gram er optimalt. Vil du fiske meget med Bombardaflåd og flue så kan en længere stang med en lidt højere kastevægt være en fordel. Pas dog på at den ikke bliver for tung og kraftig. Havørredfiskeri kræver mange kast og mange timers fiskeri så grejet må ikke være trættende.

 

Hjul/line:

Et velfungerende kvalitets fastspolehjul, der kan tåle det salte miljø og rumme ca. 150 m. fletline i 0,15 mm. Er du mere til nylonline så vælg en 0,25 mm som standard.

Agn:

Et sortiment havørred blink og woblere. Flest omkring 14 – 16 gram. Suppleret med nogle enkelte lette på 8 – 12 gram til helt kystnært fiskeri og lavt vand. Husk et par små 6 – 8 grams spinnere. De kan virkelig overraske hvis havørrederne er svære at lokke til hug. Et par tungere langtkastende agn på 20 – 25 gram bør ligeledes findes i æsken hvis du en sjælden gang skulle opleve at havørrederne viser sig langt fra land.

Et par langsomt synkende Bombardaflåd og en lille æske med fluer/forfang m.m. er også vigtigt at medbringe, så du kan variere dit fiskeri.

Find alt til spinnefiskeriet her

 

Fluefiskerens grej

En kystfluefiskers grej er tilpasset således, at det så let som muligt kan kaste langt kast efter kast i timevis. Også selvom der er vind.

Stang:

En hurtig og let 9’ stang i line klasse 7 er helt optimal. Nogle erfarende fiskere bruger gerne klasse 6 andre vil hellere have lidt mere vægt at kaste med, og vælger derfor en klasse 8. Begge dele virker og det er en smagssag hvad man foretrækker. Den gyldnede mellemvej er klasse 7.

Line/forfang:

Din kystline skal være af bedste kvalitet, da den virkelig kommer på arbejde. Både WF-liner og skydehovedsystemer funger, og kaster langt selv når det blæser. Hvad du vælger er en smagssag. Umiddelbart er flydende line det eneste du behøver. Men en langsom synkende intermediet line kan på enkelte dybe strømfyldte pladser eller ved fiskeri i bølger være en fordel. Forfanget er et taperet nylon eller fluocarbon forfang. Ca. 3 meter langt og ende i en 0,25 – 0,30 mm spids.

Fluehjul:

Her er ikke så store krav som til spinnefiskerens hjul. Et stabilt saltvandsbestandigt fluehjul der rummer din line og 100 meter bagline klare opgaven til fulde.

Linekurv:

Du vil have glæde af en linekurv til at samle din løsline op i. En linekurv hjælper dig til lidt længere kast, og den holder godt styr på linen så du ubesværet kan bevæge dig langs kysten.

Find alt grejet til fluefiskeriet her

Du vil måske også kunne lide