Nyt Syn på Fluorescens

Nyt Syn på Fluorescens

Debatten om fluo. farver og UV farve er livlig for tiden. Virker det eller virker det ikke...?

Jeg er stadig usikker på UV delen, men fluo. farverne, dem er jeg begejstrert for, og helt overbevist om gør en forskel.

Spørgsmålet er bare hvorfor. Det har jeg ikke noget svar på, men forleden tikkede nedenstående meget interessante mail i min indbakke. Den giver måske forklaringen.

Quang ved helt sikkert mere om lys end de fleste af os andre. Samtidig kan han skrive en ret så teknisk forklaring som selv jeg kan forstå. Især hans vurdering til slut af hvorfor fluo. farver er så effektive, finder jeg er spændende. Den giver god mening i min verden.

Men læs og bedøm selv - og tusind tak til Quang for at gøre os alle lidt klogere på dette komplicerede stof.

Vi ses derude

Claus

Hej Claus Eriksen,

Først og fremmest tak for at du vil dele ud af din viden omkring kystfluefiskeriet. Jeg har læst din artikel "Ultra vildt kystfiskeri med fluofluer" i maj nummeret af sportsfiskeren i år og set havørredens hemmeligheder 6 (flere gange). Jeg vil i den forbindelse knytte nogle kommentarer til snakken om flourescens og ultra violet lys.

Jeg er fysiker og har forsket i optisk telekommunikation så det er i den egenskab at jeg tillader mig at docere. Jeg er ikke biolog og kan ikke udtale mig om havørredens øje. Men jeg han give lidt indsigt i farvers fysik. Du skriver i artiklen at UV lys gennemtrænger vand bedre end hvidt lys. Det er både sandt og en smule forkert. Sandt fordi UV lys gennemtrænger vand bedre end synligt lys. Og en smule forkert fordi "hvidt" lys faktisk er lys, der indeholder lys fra hele det synlige spektrum; de forskellige farver i det synlige spektrum har forskelligt gennemtrængningsdybde.

For en fysiker er lys en lille del af det vi kalder elektromagnetisk stråling. Der er nogle generelle karakteristika ved elektromagnetisk stråling blandt andet at al elektromagnetisk stråling bevæger sig med lysets hastighed og at der er sammenhæng mellem energiindhold og bølgelængde. Jo længere bølgelængde jo mindre energi indeholder lyset. Og det er netop i forskellen i i bølgelængden af den elektromagnetiske stråling vi finder nøglen til at forstå hvorfor flourescens virker godt.

Det vi kalder lys er en meget lille del af spektret for elektromagnetisk stråling. Har vi lys der indeholder alle bølgelængder i det synlige lys spektrum har vi hvidt lys. Så hvidt lys består af rødt lys, der er det lys i det synlige spektrum der har den største bølgelængde, gul lys, grønt lys, blåt lys og violet. Farverne har jeg remset op efter faldende bølgelængde eller stigende energi. Vi har så radio bølger før infra rødt, der kommer før det røde lys og ultraviolet efter det violette lys. Efter ultraviolet lys har vi røntgenstråling og andet godt. Faktisk er mikrobølgerne i mikrobølgeoven også elektromagnetisk stråling, men det er en anden historie.

Pattegrisen og seatrout

Fluo. Pattegris - min absolutte favorit til åben kyst året rundt..

Nu forholder det sig sådan at elektromagnetisk stråling med lang bølgelængde ikke gennemtrænger vand ligeså godt som stråling med kort bølgelængde. Det er derfor du sikkert har bemærket når du wadefisker at dybe områder typisk er lidt mørkere og med en mere udpræget grønligt skær en lavvandede områder der er mere lyse og gullige. Det fænomen skyldes at de gullige farver ikke trænger ligeså langt ned som de grønlige farver og derfor ikke bliver reflekteret på sandbunden i de dybere områder.

Vores farveopfattelse er meget præget af de bølgelængder der er til stede. Du kan evt. prøve at finde cellofan i forskellige farver og lægge det foran emner og observere hvordan du opfatter emnets farve. Men fysisk sker der det at farve pigmentet kun reflekter de farver som du ser. dvs en rød trøje er rød i dagslys fordi den kun reflekterer lys i det rødlige spektrum. Men hvis der ikke er rødt lys vil trøjen fremstå mørk næsten sort. Du kan kun se de farver der er til stede i dine omgivelser. og dybt nede i vandet er det altså de grønlige og blå og violette og ultra violette farver der er til stede. Ørreden kan sikkert se de røde farver også fordi den netop kommer ind på det helt lave vand eller op til overfladen, hvor der jo vil være rødt lys.

Hvad er så flourescens? Det er ikke en refleksion som vi oplever til dagligt når vi ser farver, men et andet fænomen. Det der sker er at materialet absorberer eller suger lys med en høj energi til sig og så af sig selv udsender lys med lavere energi. Da UV lys har en høj energi er det typisk den stråling der bliver absorberet. Men den stråling, der så bliver udsendt har en lavere energi eller større bølgelængde og dermed i det synlige lys. Det er derfor dine fluer lyser op når du lyser på dem med en UV lampe. De absorberer UV strålingen og udsender lys du kan se. Forestil dig du svømmer rundt i det dybere vand og kun kan se grønlige og blålige farver. Pludseligt dumper, der en flourescerende agn ned foran dig. Den absorberer noget UV lys der er i den dybde og udsender lys med en bølgelængde der ellers ikke vil være der du er. Den bliver pludseligt meget i øjnefaldende ligesom den berømte scene i filmen "Schindlers liste", hvor der pludseligt vises et sort hvidt billede med en pige i rød kjole; alle snakkede om den kjole efter filmen. Det er det jeg tror der gør floufluerne gode. Ikke som Niels Vetstergaard siger i filmen havørredens hemmeligheder 6 at fiskene ser flourescensen anderledes end os. De har bare mere lysfølsomme øjne fordi de oftest er i omgivelser med svagt lys. Det er sikkert også derfor de helst opererer i skiftet mellem dag og nat og ikke i høj sol.

Jeg håber du kan bruge det til noget, og tak for din tid.

mvh Quang

Produkter fra historien