Marts: Måneden med de Magiske 6

Marts: Måneden med de Magiske 6

Hvilken måned er årets bedste til kystørred?

Ifølge min far og de gamle bøger så er det april, men spørger du mange kystfiskere i dag, så vil de sige marts. Hvordan kan det nu være. Har global opvarmning, udsætninger, finanskrisen eller X-factor ændret på havørredernes opfattelse af kalenderen?

Forklaringen er heldigvis meget enkel. Vores fædre havde en klar overbevisning om hvordan godt havørredvand så ud: Leopardbund, storstenet kyst, blæretang, dybt vand, klinter, muslingerev og strøm var nogle af de ingredienser der skulle være til stede, for at der overhovedet var chancer. Dengang fandt man hurtigt ud af at havørrederne dukkede op på disse klassiske pladser sidst i marts. Var der hele april og forsvandt stille og roligt igen i løbet af maj. Ergo måtte april være den bedste havørredmåned.

Hvor fiskene var henne resten af året, var der kun et fåtal der fandt ud af, og når der skete nyt på havørredfronten så kunne der gå år inden alle havde hørt om det.

Sådan er det ikke i dag. Vi har lært at det ikke hovedsageligt er bundforholdende der styrer havørredens opførsel i havet. Vandtemperatur, fødetilgang, saltholdighed, gydevandring m.m. spiller også ind i fiskens liv derude i et kompleks system.

Heldigvis behøver vi ikke at være hverken biologer eller matematikere for at lure havørrederne af. Vi kan bare Google det!

Takket være internettet er vi mere oplyst om havørrederne derude end nogensinde før. Er man nysgerrig så ligger svarene derude. Via blogs, fangstrapporter og andet godt kan vi hurtigt samle års erfaringer fra mange fiskere sammen og se et mønster. Vi kan stille spørgsmål, og få hurtige direkte svar. Nogle gange live ude fra pladserne. Vi udveksler erfaringer som aldrig før, og er af den vej blevet meget klogere på hvor og hvornår havørreden opholder sig på de forskellige årstider. Det har gjort at vi har luret mange af havørredens hemmeligheder af.

Vi ved hvor de bor i alle årets 12 måneder.

Vi har kort sagt lært meget og blevet dygtigere havørredfiskere de seneste 10 – 15 år. Vi har nedbrudt og modbevist et utal af vore fædres fordomme og myter om havørreder, men samtidig skabt nogle nye. Blandt andet har vi fundet ud af at april er en god havørredmåned – men marts er bedre.

Hvorfor nu det? Jo, i marts opfører kystørrederne sig ganske forudsigeligt, og kender du dine pladser og besøgstid så kan du virkelig gøre gode fangster måneden igennem.

Det hele drejer sig om seks (ja med ks og ikke x) – 6 grader varmt vand vel at mærke.

Havørreden er et vekselvarmt dyr hvis energi er afhængig af den temperatur den opholder sig i, og en stigende temperatur får også fiskenes energi til at stige. Stigende vantemperatur er nærmest EPO doping for en havørred, og ved 6 grader da virker dopen virkelig. Ok - nogle vil sige det er 5 andre 7 grader. Det nøjagtige tal er mindre væsentligt. For mig er det 6. Når vandet bliver 6 grader så sker det. Havørrederne vågner fra deres vintersløvhed, de jager dagen lang, og de er hammer nemme at fange.

De 6 grader skal som sagt ikke tages alt bogstaveligt. Alt mellem 5 og 9 grader er interessant.

Det der er magisk ved de ca. 6 grader om foråret er, at det kun er få områder der først når den temperatur, og her samler havørrederne sig. Alt det omkringliggende vand vil i marts ofte være koldere, og derfor ikke interessant for hverken havørreder eller kystfiskere. Koldt vand vil nærmest virke som en mur for fisken som den ikke vil over. Derfor kan områder med ”varmt” vand holde rigtig mange forårsfisk samlet.

Senere i april og maj når det varmeste vand nærmere sig de 10 – 12 grader så brydes muren ned, og så vil selv de koldeste områder være over 6 grader. Så spredes fiskene og bliver svære at finde.

Kikker vi i den anden ende så kan koldere vand også bruges. Blot temperaturen er stigende. Du kan sagtens opleve gode forårsdage i koldere vand end de 6 grader. Går temperaturen f.eks. fra 2 til 4 grader så er det med at være opmærksom. Går det derimod den anden vej fra 6 til 4 grader så sker der sjældent noget. Det er jo pudsigt, for 4 grader er vel 4 grader skulle man mene. Sådan er det bare ikke. Havørreder er ligesom os selv om foråret. Begge parter elsker når temperaturen stiger men surmuler når den falder.

Men hvordan ved havørred hvor den skal svømme hen for at finde 6 grader varmt vand? Det ved den nok heller ikke. Havørrederne opholder sig vinteren over i koldt vand. Den er blot mere eller mindre inaktivt. I takt med den oplever en stigende vandtemperatur om foråret, så aktiveres den mere. Det forklarer hvorfor at fjordens fisk vågner før fiskene ude på den åbne kyst. Der hvor vandet hurtigst varmes op, da starter fiskeriet først.

Det hele er styret af denne stigende vandtemperatur, og succes og fiasko afhænger af den. Først i marts måned er det store spørgsmål som alle havørredfiskere derfor bør stille sig selv:

Hvor er vandet varmest i mit område lige nu.? Senere på måneden kan man dreje spørgsmålet lidt og spørge: Hvornår bliver vandet 6 grader eller mere på den plads jeg helst vil fiske?

I fjorden opnås 6 grader varmt vand i marts måned først helt inderst i de lavvandede bugter og vige. Her varmer forårssolen vandet hurtigere op end længere ud. Jo lavere vand desto varmere. Derfor oplever de fiskere der går i den inderste del af fjorden tit kronede dage, mens dem der fisker længere ude slet ikke kan følge med.

Undtagelsen kan være når faldende vandstand trækker det varmere vand fra inderfjorden ud i yderfjorden. Så kan yderfjordens fisk vågne kortvarigt af deres vintersøvn.

Det modsatte er så tilfældet på stigende vand som bringer koldt vand fra yderfjorden ind i inderfjorden. Et fænomen der bremser alt godt fiskeri i starten af marts.

Begrebet det lave vand skal du i starten tage meget bogstaveligt. Knædybt vand er varmere end skridtdybt vand. Vad derfor forsigtigt og ikke for dybt når vandet er koldt. Havørrederne elsker lavt vand om foråret.

Men hvis 6 grader i marts er godt, så må 12 grader i maj da være dobbelt så godt. Desværre nej – havørreden har det pragtfuldt ved 12 grader, måske endda lidt for godt, for den bliver væsentlig mere kritisk i sit fødevalg. Den jager i kortere og uforudsigelige perioder, samtidig med at den spreder sig, og kan være svær at finde.

En stigende vandtemperatur om foråret vækker fisken. Dens stofskifte stiger og den går virkelig til biddet. Vi kender det selv. Vi er også nemmest at lokke lige når buffeten åbner. Her flokkes vi endda om bordet. Senere bliver vi kritiske, og til sidst nipper vi kun af vores absolutte livretter, samtidig med at vi spredes, og der bliver god plads rundt om fadene.

Derfor er det en bedre taktik at følge den stigende vandtemperatur ud af fjorde og vige og videre kysten rundt efterhånden som havørredbuffeten åbner ved de 6 grader, end at blive hængende på de tidlige pladser efter at vandet har rundet 10 – 12 grader der.

Som marts skrider frem og foråret for alvor vinder over vinteren, så kan du nærmest rulle på bølgen af den stigende vandtemperatur og opleve superfiskeri på nye pladser fra uge til uge.

Fra inderfjorden til yderfjorden, fra yderfjorden til revlekysten med de lune badekar, fra revlekysten til skallebankerne og fra dem til de klintekysten og de strømfyldte rev. Herude under klinterne på den åbne kyst da er vi henne i april inden vandtemperaturen når over 6 grader, og så er ringen sluttet og vi kan se, at vores havørredfiskene fædre faktisk havde ret. Ude på den flotte leopardbund med det dybe vand da er april den rette måned, men hvorfor vente på det..? Der er lige nu masser af vågne og hugvillige havørreder andre steder, hvor vandet er varmest.

Vi ses derude

Claus0

Du vil måske også kunne lide