Tips til Natfiskeri

Tips til Natfiskeri

Tips til natfiskeri på kysten 

Dette blog-indlæg er skrevet i en varmeperiode først på sommeren i 2008. Nøjagtig som vi har mens jeg skriver denne artikel, og noget af det bedste man kan gøre som havørred fisker er at drage nytte af "gamle" erfaringer.....derfor får i indlægget her en gang til....

Normalt kan der godt fanges en havørred under dags fiskeri i juni. Især på gråvejrsdage, men hvor mange af dem har der lige været de sidte 2 uger?
Vandtemperaturen er med rekordfart steget til 15 - 17 grader, og dermed er fiskeriet blevet udpræget natfiskeri. Ikke engang morgen og aften er specielt gode. Den situation er ganske normal, men plejer nu først at optræde efter Skt. Hans.

Jeg har via hundredvis af spændende nattetimer ved kysten høstet nogle erfaringer. Her får du lige de vigtigste:

 

Fisk højt i vandet.

Havørreden orienterer sig opad når den jager i mørket. Derfor er det vigtigt at ens flue fisker højt. Gerne i overfladen. En stribende flue er rigtig god. Dens lille kølevand hjælper fisken til at se fluen. Vær opmærksom på at ikke alle fluer kan stribe en hel nat. Den klassiske cigar synker f.eks. under overfladen når den er blevet gennemvåd eller gnasket af en fisk. Check din flue jævnligt, og skift til en frisk, hvis den gamle er begyndt at synke.
Der findes sjældende nætter, hvor ørrederne ikke vil hugge en stribende fluer. Eksperimenter derfor ind imellem med fluer, der ikke laver uro på overfladen.

Brug selvlysende perler

Hjælp havørreden med at finde din flue i mørket ved at montere en eller to selvlysende perler på forfanget. Perlerne lades jævnligt op i lommelygtens skær og kan virkelig nogle nætter gøre en forskel. Andre nætter har perlen mindre eller ingen betydning, men jeg har aldrig oplevet at de har skadet noget. Prøv at skift imellem nogle farver, så finder du måske en favorit, der giver lidt mere end de andre farver.. Du kan købe selvlysende perler lige her:

Køb selvlysende perler her

 

Skift forfangsspids

Fluorocarbon spids, som de fleste bruger idag, er hammer godt i dagtimerne, men igen synker det for meget, og er derfor ikke sagen om natten. Skift til Orvis super strong og gerne en tyk udgave, 0,30 mm er glimrende (jeg bruger selv 0,38 mm). Det kan virke tykt, men fungere rigtig godt i mørket. Den tykke spids retter sig godt ud med de store fluer for enden, en vindknude er ingen katastrofe og havørrederne er fuldstændig ligeglade, jeg tror vi kunne bruge 0,60 mm hvis vi ville. Når morgenlyset kommer, skift da til tyndere (f.eks. 0,25 mm.) spids.

Køb Orvis super strong tippet her

 

Fisk tæt under land

Havørrederne elsker at gå helt ind på det lave i mørket. Det er fint at vade ud på revet, men husk også at fiske den inderste lave revkant i mørket. Tit sniger fisken sig ind her bagom de fiskere der er vadet langt ud.

Herunder får du vores bedste nat havørredpladser på både fyn, sjælland og i Sønderjylland!

10 Bedste Fynske Havørred Natpladser -Læs mere Her

10 Bedste Sønderjyske Havørred Natpladser-Læs mere Her

7 Toppladser på Sjælland- Læs mere Her

Igår lørdag var jeg selv en hurtig morgentur ude. Jeg gik i vandet lidt over kl. 03 og da var det allerede begyndt at lysne kraftigt. Efter 5 minutter mistede jeg en fin fisk der stod i hullet lige hvor revet starter. Efter yderligere 5 min. tog en fin gylden 55 cm hunfisk fluen midt på revet. Mens jeg tumlede med hende viste to fisk sig yderligere i området. Det tegnede jo godt. Efter landingen gav jeg mig god tid. Nød en kop mokka, checkede forfanget, målte vandtemperaturen til knap 18 grader og meget andet godt, mens det lysnede. Da jeg endelig havde fået nullet mig færdig og genoptog fiskeriet da var det hele slut, og på trods af at jeg fiskede til kl. 7 så var der intet, bortset fra et par små strikkepinde af nogle hornfisk, at komme efter.
Moralen er, at der skal holdes på mens det er mørkt. Fiskene forlader lynhurtigt det varme kystvand, når lyset kommer.
Begge de to fisk faldt for min absolutte natfavorit flue:

 

The real børsteorm i en special sommernat version til fluebinderen Du får mønstret her:

Krog: 2 stk kortskaftede lette kroge F.eks. Owner 50188 str. 4. Bundet sammen som tandem med et stykke ca. 0,20 mm Fireline. De er ca. 3 cm. mellem krogene, og der færdige flue er vel 6-7 cm lang.
Den forreste krog er forsynet med et Magic head.

Hale: En dusk sort marabou og nogle strå sølv Flashabou

Krop: Sort kaktuschenille. Viklet over begge kroge samt mellemstykke.

Kropshackel: Sort hanehackel - kun viklet på den forreste krog.

En flue der er mere effektiv, end den er køn. Jeg bruger den meget når det er mørkeste, men i timen (nu ca. kl. 22.30 - 23.30) om aftenen og igen om morgenen (ca. fra kl. 03.30 - 04.30) hvor det hverken er lyst eller mørke virker den en smule for stor, og da fungere en klassisk sort cigar bedre.

Se alle vores fluer til natfiskeriet lige her

 

Den Sorte sølvræv

En anden flue der i den grad har taget mange havørreder de sidste par år er den sort sølvræv .Den går lige under overfladen og det sorte silhuet viser sig helt optimalt. Materialerne holder fluen højt svævende i vandet og er der lidt bølger, så er dette mit førstevalg .

Køb sort sølvræv her

 

Cigar fluen

En af de absolut bedste aften/natfluer til havørrederne om sommeren er også den sorte cigar, som fiskes i overfladen, hvor havørreden nemt kan se den.

Se i videoen herunder hvordan fluen bindes eller køb den på vores webshop lige her.

Produkter fra historien