Kystfluen: Spey Kutling

Kystfluen: Spey Kutling

Kystfluen - Spey Kutling

Jeg har et helt særligt forhold til denne flue. Det er ikke som sådan et mønster jeg selv har opfundet. Jeg har set den bundet af Eivind Berulfsen fra Norge. Jeg binder den på min egen måde, som er noget anderledes fra originalen (se hvordan nedenfor).

Det er min helt klare favoritflue, og den har altid en stor plads i min flueboks. Jeg elsker fluer der er nemme at fiske med, fanger mange fisk og kan holde til det. Det kan denne flue!

Når foråret melder sin ankomst og havørredernes jagt på kutlinger og rejer går ind, er dette mønster guf for en sulten havørred. Jeg havde sidste forår og sommer nogle fantastiske oplevelser med denne flue for enden af forfanget.

Billedtekst: Sølvblank skønhed fra en eftermiddagstur i Maj 2017. Samme tur bød i øvrigt på 4 mindre havørreder på 40-45 cm og massere af hornfisk.

At havørreden i den grad elsker denne flue har jeg konstateret utallige gange. Noget andet jeg har lagt mærke til, er at denne flue har en meget høj krognings- og landingsrate. Fluen ser meget fyldig ud i ”tør” tilstand og under vandet strutter materialerne ud i pauserne i indtagningen, mens fluen får et mere strømlinet look når den glider gennem vandet under selve indtagningen. Du kan prøve at tage fluen mellem to fingre og mærke hvor lidt materialerne faktisk fylder. Du kan nærmest mærke krogen igennem materialerne, og jeg tror at det er det, som gør, at krogningsraten er rigtig høj med denne flue. Der er ganske enkelt ikke nogle materialer, der sidder i vejen i kroggabet.

Det er på sin vis en enkelt flue, kun bundet af nogle få materialer, men selve metoden er måske lidt speciel, så man skal lige give den et par forsøg før den sidder der. Det handler meget om mængden og længden af materialerne, og jeg har da også prøvet at angive hvad jeg syntes er passende.

Jeg binder Spey Kutlingen i flere farvevariationer, men generelt set holder jeg dem i naturlige farver som tan, sand, grizzly, grå, brun, oliven o.lign. Nedenstående er en Tan/Grizzly variant med guld kuglekædeøjne.

Køb materialerne til fluen lige her

Materialeliste:

Krog: Ahrex Light Stinger #6

Bindetråd: UNI-Thread 8/0 Tan

Øjne: Kuglekædeøjne str. M, guld

Hale: Grizzly natur grå Marabou, Tan og Soft Flash, Pearl

Krop: Rabbit Strips + Grizzly Whiting Spey/craft fur, Tan

Sidelinje: Soft Flash, Pearl

Hoved: Rabbit Strips, Grizzly og Whiting Spey, Tan

Bindebeskrivelse Kystfluen - Spey Kutling

Step 1:
Fæstn bindetråden ved krogøjet og tørn tæt ned til krogbøjningen.

Step 2:
Bind Marabou ind som hale.

Step 3:
Bind et strå Soft Flash i farven Pearl ind på begge sider af halen og klip til, så de er et par mm, længere end marabou’en. Tørn bindetråden mod krogøjet og bind kuglekædeøjnene ind ca. 2 mm fra krogøjet, så der er plads til at tørne hovedet foran kuglekædeøjnene. Sørg for at kuglekædeøjnene er fæstnet rigtig godt, evt. med en dråbe Zap-a-Gap eller to.

Step 4:
Med en materialeklemme fanges hårene fra en kaninstrip og klippes af skindet. Hår fra ca. 3-4cm kaninstrip er passende.

Step 5:
Klip underulden af. Det er passende hvis hårene er ca. 1 cm i længden.

Step 6:
Placer kaninhårene på kanten af foden til dit fluestik eller bordkanten. Strip fjerstålerne af en speyfjer og klip i en passende længde ca. 4-5 cm. Placer i materialeklemmen og spred dem forsigtigt med fingrene i klemmen.

Step 7:
Placer Speyfjerstrålerne ovenpå kaninhårene.

Step 8:
Fang både speyfjer og kaninhår i materialeklemmen.

Step 9:
Lav en dubbingløkke med bindetråden og placer kaninhår og speyfjer heri. Placer materialerne lidt på skrå, som vist på billedet, så der er mere overskydende materiale tæt på krogen og mindst væk fra krogen. Det er vigtigt at løkken hele tiden holdes stram, for at undgå at tabe materialerne. Jeg bruger venstre hånds pege- og tommelfinger til at holde dubbingløkken stram og ca. vandret hele tiden, mens dubbinghjul hænger lodret ned under venstre hånd.

Step 10:
Klip overskydende materiale væk.

Step 11:
Spind dubbinghjulet med højre hånd, mens du fastholder dit greb med venstre hånds pege- og tommelfinger. Når du løsner grebet en smule, spindes hele dubbingløkken langsomt. Brug evt. Dubbingnål til at løsne fjerstråler og kaninhår der er blevet fanget i sig selv.

Step 12:
Tørn dubbingløkken fra halen og op til kuglekædeøjnene og fæstn med bindetråden.

Step 13:
Bind et strå Soft Flash ind på begge sider lige bag øjnene og klip dem til, så de er lidt længere end halen. Soft Flash har som regel et naturligt bøj, vend den så den bøjer ind imod krogen.

Step 14:
Gentag step 4 til 11. Brug dog kun hår fra 2-3 cm kaninhår.

Step 15:
Tørn dubbingløkken ca. 2-3 tørn bag kuglekædeøjnene, og tørn herefter imellem kuglekædeøjnene og afslut med de sidste tørn foran øjnene. Fæstn med bindetråden og afslut med lak/sekundlim.

De færdige kystfluer

Kystfluen - Spey Kutling

   

 

Af Mikkel Egedorf

Produkter fra historien