Den nye Orvis Helios er landet

Den nye Orvis Helios er landet

Helios 4X ny fantastisk stangserie – med lang forhistorie

Orvis har netop lanceret deres helt nye Helios stang – vi er begejstret, og tøver ikke med at sige at den nye 2024 udgave af Helios serien (Helios 4X har vi døbt den) er den bedste, og mest fuldendte fluestang vi nogensinde har haft i forretningen.


Nok er Helios 4X ny, men det er historien om den unikke Helios stangserie ikke. Den har rødder meget langt tilbage i tiden, og da Go-Fishing har været Orvis forhandlere i over 30 år så har vi været med hele vejen.

Vi lader Claus fortælle historien:

Vejen frem mod Helios.

I 80’erne var Orvis, sammen med Hardy, blandt markedets klart førende indenfor 1. generations kulfiberstænger. Ikoniske Orvis stænger med eksotiske navne som River Master, Far and Fine, 9 by 9, Spring Creek og Babine var kendt, elsket og ønsket af alle fluefiskere kloden rundt i den periode.

I 90’er dukkede næste generation af kulfiberstænger op. De var lettere, hurtigere og langt bedre redskaber end deres forgængere. Orvis var også her helt fremme, deres dengang nye Power Matrix serie som blev en gigantisk succes. Måske endda en lidt for stor succes, for da Power Matrix først var lanceret og solgt godt, så virkede det egentligt som om, Orvis lænede sig tilbage, slappede af, nød det gode liv, talte pengene og forsømte at udvikle på deres stænger.

Orvis Power matrix - en fantastisk stang dengang.

Små nye amerikanske brands dukkede i samme periode op, og fik langsomt ædt sig ind på markedet. Fx Scott, Sage, Thomas & Thomas (de 2 sidstnævnte var Go-Fishing for øvrigt først til, for alvor at introducere på det danske marked).

Disse (dengang) små stangproducenter lagde en så stor ihærdighed, stolthed og nytænkning i deres stænger at de ret hurtigt lavede lige så gode, og senere bedre stænger end Orvis (samt nogle af de andre gamle hæderkronede brands – Hardy, Fenwick mfl.).

Jo – Orvis lancerede løbende nye stangserier. Faktisk en ny hvert 2 - 3 år. Saltrodder, HLS, Silver Label, T3, Acces for at nævne nogle. Alle glimrende stænger, men ærligt. De var alle opkog af den hæderkronede Power Matrix serie. Ikke meget nyt under solen, hvilket nok var naturligt med de korte intervaller de strømmede ud med.

I 2005 lancerede Orvis så atter en stangserie: Zero Gravity – jeg husker at jeg var på fluemesse i Denver til den store lancering. Zero Gravity var en flot stang, men udover det bestemt heller ingen revolution, og denne gang kunne jeg ikke holde min mund.

Jeg trak Orvis’s chef stangdesigner til side ude på toilettet (jo – der er sgu rigtigt), og sagde lige ud, at nu måtte de dælme til tage sig sammen. En nye farve, smart hjulholder og fancy navn var ikke argumenter der fik kunderne til at købe ny dyr stang. Orvis’s konkurrenter lavede på det tidspunkt simpelthen bedre og mere spændende stænger.

Til min stor forbavselse gav han mig fuldstændig ret. Zero Gravity serien fejlede egentlig ikke noget, men var en stangserie der blot skulle fylde et hul ud. ”Giv mig 3 år mere, så skal du se en stangserie der vil tage dig med storm” var hans kryptiske svar.

Helios 1 gør sit indtog

Helios 1 - stangen der tog alle med storm.

3 år senere var jeg atter på plads i Denver og inviteret på Orvis standen for lanceringen af den nye stangserie. Jeg havde faktisk glemt, hvad jeg var blevet lovet 3 år tidligere og forventede derfor gammel vin på nye flasker. Så det var ærligt uden den store entusiasme, at jeg greb den første og bedste af de nye stænger, der stod i stativet.

En flot stang, der føltes meget let og velafbalanceret i hånden. Min vurdering alene ud fra stangens egenvægt var, at det føltes som en ret vellykket 9’ fod klasse 5 eller 6 jeg havde fået fat i.

Chokket var derfor stort, da jeg opdagede, at den stang jeg stod med, faktisk var en 9’ fods klasse 10..!

Da jeg kort efter fik fat i 6’er og prøvet den, var jeg målløs. Jeg vil tro den vejede det halve af den letteste 6’er vi på det tidspunkt havde i butikken. Dens balance var enestående, den kastede som en drøm og var en af de smukkeste fluestænger jeg havde set.

Stangen hed Helios = Solens gud fra den græske mytologi. Et højtravende navn, men faktisk passende. Helios stængerne føltes og så guddommelige ud.

I foråret 2009 kom Helios til salg i butikkerne, og blev den suverænt største salgssucces for os og Orvis nogensinde. Orvis var i den grad tilbage på stangfronten, og jeg tænker stadig tilbage på toiletsnakker i Denver, Colorado med Orvis’s chefdesigner. Han viste allerede da, at han havde gang i noget helt unikt, men skulle bruge 3 år mere for at komme i mål.

Helios 2

Den første Helios serie blev på verdensplan den bedste sælgende stangserie i high end klassen 3 - 4 år i træk.

Vandt et hav af test og priser og slet ikke glemt. Helios 1 er ikonisk, og selvom der blev solgt vanvittigt mange, så er det svært at finde en brugt til salg i dag. Ingen vil af med dem.

Den var dog ikke helt uden fejl. Helios 1’erne var ikke de stærkeste stænger (så er det jo godt at Orvis giver deres uovertruffende 25 års garanti).

Desuden var de lakeret med en lak der over åre blev nedbrudt af solens UV stråler og skallede af. Ingen katastrofe for stangen, men heller ikke kønt at se på.

Helios 2 - den diskrete opgradering.

Derfor blev Helios 2 lanceret 5 år senere. Nu var der blandet en særlig nanoresin i kulfiberen der bandt hver enkelt fiber sammen (i modsætning til Helios 1 hvor det er kulfiberlagene, der er limet sammen). Lakken var også tilbage til den gode gamle 2-komponente og drønstærke Flexcoat.
Det gav samlet en stang der var nogle få gram tungere end forgængeren, men tilgengæld markant stærkere og mere robust overfor ydre påvirkninger.
Revolutionen kom med Helios 1, og derfor fik den opmærksomheden.
Helios 2 er i virkeligheden en bedre stang, og matcher uden problemer den dag i dag de fleste nye stangmodeller.

Helios 3

Orvis havde kæmpe succes med Helios stængerne, men heldigvis hvilede de ikke på laurbærrene denne gang. De fortsatte deres arbejde med at gøre Helios endnu bedre, og 7 år efter Helios 2 var det tid til Helios 3.

Nu var fokus flyttet fra lethed og bindemiddel til præcision og dæmpning af utilsigtede svingninger.

 

Sidstnævnte har Orvis arbejdet meget med. Helt tilbage til deres Trident serie (som faktisk var meget vellykkede) var der i stangspidsen indlagt de samme dæmningsfibre som der blev brugt til lyddæmpning i de amerikanske ubåde af Trident klassen – deraf navnet.

I Helios 3 blev der med nye materialer og teknologier arbejdet benhårdt på dæmpningsprincipet ingen. Kan en stangs utilsigtede svingninger dæmpes, så øges præcisionen og dermed kastelængden.

Helios 3 var også stangserien hvor Orvis lancerede der nye kendemærke. En farvet sektion af stangen lige over håndtaget.

Et designtiltag der har delet vandende. Vi var også skeptiske første gang vi blev præsenteret for ”Ishockey staven” som Helios 3 klingens farver hurtigt blev sammenlignet med.

Hvad er smukkest, flottest, bedst? En umulig diskussion når det gælder design, farver, smag, kvinder, fiskearter og andre skønne ting i livet – det må være op til den enkelte.

Vi lærte hurtig at holde af Helios 3 og dens unikke udseende. Når alt kom til alt, så var det jo ydelsen det drejede sig om, og her var der ingen uenighed. Helios 3 er en sublim stangserie.

Og så er vi fremme ved Helios 4X 

7 år på toppen holdt Helios 3 inden Orvis var klar med afløseren. I september 2023 blev jeg kaldt til et møde i England, her skulle den nye Helios præsenteres. Men inden jeg og de andre europæiske forhandlere overhovedet fik stang at se skulle vi underskrive en tavshedsklausul.

Ingen billeder eller tekst måtte komme ud efterfølgende. Ja – faktisk måtte vi dårligt tale om stængerne når vi kom hjem. Alt skulle gennem til verdenspremieren d. 7. februar 2024

Efter underskrift blev stængerne pakket ud, og vi blev sluppet fri langs Orvis’s eget stræk af floden test for at prøve.

Whauu.. de var skønne, selvfølgelig svært at vurdere deres saltvandpotiential ved et tørfluevand, men jeg havde taget en skydehoved set up med som fik lov at strække sig ud på græsset bag floden.

Vidunderlige stænger, jeg prøvede dem alle de 2 dage i England.

Et "forbudt" billede fra min tur til England for lanceringen af Helios 4X.

Den nye serie hedder egentlig blot Helios, men helt naturligt kalder vi den dog Helios 4 (da det nu engang er 4. generation) – med et X bag så det bliver til Helios 4X.

X’et referer til de X factore der er tilført i forhold til Helios 3.  Fx helt nye svingning dæmpende fibre, der er 4 gang så effektive– og det siger ikke så lidt, da Helios 3 i forvejen var markedsledende på det felt.

Er stangen så 4 gange så god som en Helios 3 – klart nej, det er den ikke. Den er heller ikke 4 gange så god som Helios 1’er – men målt på mange enkelt parametre er den alligevel markant bedre.

Især 3 ting skiller sig ud: Råstyrke, balance og som sagt svingningsdæmpningen.

Især det sidste kan virkelig bruges til noget. En stang der holder sin bane i kastet, og dermed overfører maksimal energi til linen samtidig med at den tilfører line et minimum af utilsigtede sidesvingninger vil alle dage give bedste præcision og længde.

Sagt på en anden måde. Hvilken tennisketcher vil du helst spille med? Den med de lidt slappe strenge, eller den der et strenget knaldhårdt op?

Se gerne denne lille forklaringsvideo.

Vi har testet den nye Helios 4X  9’ klasse 6 sammen med en ditto Helios 2.

Samme hjul, samme line. Begge er fremragende, men uanset hvad vi gjorde, så kunne vi ikke nå samme kastelængde med de to stænger. Den nye Helios 4X ydede konsekvent 10 – 15 % mere. Det tillægger vi dens bedre kraftoverførsel på grund af dæmpningsteknologien.

Dertil kun den lavere svingvægt mærkes. De 2 stænger vejer nogenlunde det samme når de lægges på brevvægten, men deres balancepunkt er forskellige. Helios 4X er bedre balanceret, og dermed skal den tilføres mindre energi for at lave det samme Noget der giver en forskel, når der skal kastet i timevis.

At Helios 4X også skulle være markant stærkere undlod vi at teste. I stedet for at knække en eller begge stænger så har vi ladet Orvis gøre det for os – og tager deres udsagn for gode vare.

Se selv hvordan Orvis tester deres stænger til det ekstreme her:

Orvis holder på deres hemmeligheder

Hvad Orvis har gjort for at opnå disse nye fordele i deres stænger, ja det ved vi faktisk ikke, og vi kan heller ikke længere lure det.

Som sjov sidehistorie, så lukkede Orvis for mere end et år siden den offentlige adgang til deres stangfabrik i Vermont, USA. Tidligere afholdt de meget populære rundvisningen på fabrikken, hvor man kunne se en Orvis stang blive født helt fra bunden af. Det er slut nu, for da Helios 4X teknologien begyndte at blive udviklet, så stoppede rundturene. Der kom skodder for vinduerne, og stang fabrikken fik stor lås på døren. Det er nu en firmahemmelighed, hvad der foregår derinde.

Som forstås, så er Helios 4X ikke en stangserie som er fremkommet ved et tilfælde, eller skabt som en kopi af noget andet. Det er 4. generation af fantastiske fluestænger, og resultatet af 20 års udviklingsarbejde. Intet er kommet af sig selv, intet er tilfældigt og stængerne repræsenterer det ypperligste indenfor stangudvikling. Det forklare også prisen som bestemt også er i top.

Om man så kan lide aktionen i Helios 4X stængerne. Deres udseende, montering eller Orvis brandet som helhed, er jo så en anden sag. Deres nyskabelse, egenskaber, kvalitet, historien og top of the top kan der dog ikke stilles spørgsmålstegn ved.

Vi gentager derfor gerne:

Helios 4X er den bedste og mest fuldendte fluestang vi har haft i butikken - nogensinde.

Se en Helios med fingrene

Selvfølgelig elsker vi Helios. Vi har været med fra starten, og vi lever af at sælge dem. Så tag ikke kun vores ord for gode vare. Kom selv forbi butikken og oplev Helios 4X.

Tag meget gerne din nuværende stang og line setup med, og lav en sammenligning.

Når du sammenligner med det bedste, så sker der en af to ting.

  1. Du forelsker dig i den nye Helios 4X og du har fundet din nye bedste ven. Måske kommer den ikke hjem til dig i dag, men nye drømme og ønsker er livsbekræftende.
  2. Du oplever måske, at din nuværende stang næsten kan måle sig med den bedste. Hvilket giver fornyet kærlighed og respekt til den gamle kæp.

Begge udfald er gode, og giver fornyet fiskelyst og energi. Noget vi alle altid kan bruge.

Vi glæder os til at vise dig den nye Helios 4X

På vegne af hele Go-Fishing teamet, og med Helios hilsen,
Claus Eriksen

 

Produkter fra historien