4 Hotte Fynske Efterårspladser til Havørred

4 Hotte Fynske Efterårspladser til Havørred

Fyn er en suveræn havørredø!

Og der er ingen vind der ødelægger fiskeriet. - Her får du lige 4 af Claus's favoritpladser i forskellige vindretninger.

Ved indgangen af september lyder startskuddet for en af havørredfiskeriets store højsæsoner. Ja, faktisk regner mange fynske kystfiskere månederne september, oktober og november for de absolut bedste. 

 

Efterårs fiskeriet langs Fyn kendetegnes især, af de to typer havørreder der fanges. Hovedparten af efterårets fisk består af sølvblanke jagtfisk, der frådser i det lave kystvands overflod af føde. Disse fisk er hovedsageligt i en størrelse lige omkring mindstemålet på 40 cm. Man må derfor være varsom med ikke at hjemtage undermåler. En god ide er at markerer 40 cm (eller 42 cm for at være på den sikre side) af på stangen med et lille tape mærke. På den måde er det hurtigt og let at checke ørredens størrelse langs stangen uden at fjerne fisken fra vandkanten. Mange af efterårets blankfisk kræver dog ingen måling. De har for længst passeret de 50 cm, er i super kondition, og er en flidspræmie, der i ny og næ tilfalder alle ihærdige efterårsfiskere.

En anden havørredtype som heller sjældent kræver en kontrolmåling, er den letfarvede ørred, der er på træk efter sin gydeå. Det er ganske naturligt, af disse fisk bliver mere eller mindre farvet i løbet af efteråret, mens de stadig befinder sig i saltvand. Nogle sætter disse farvede fisk ud igen, andre hjemtager dem, til at inviterer gæster på. Begge dele kan gøres med god samvittighed. Den farvede fisk er meget hårdfør, og kan sagtens tåle at blive fanget og nænsomt genudsat. Det at ørrederne farves, betyder dog ikke noget for kødkvaliteten . Frem til den 15. november kan de roligt hjemtages. Efter den 15. november er den farvede ørred derimod fredet. Kun blanke fisk med løse skæl må tages efter den dato.

Selve fiskeriet efter de to ørredtyper bør man ikke skelne så meget imellem. De opholder sig ofte i de samme områder, og overlistes med de samme agn. Men begge ørredtyper kan være særdeles drilske og svære at lokke. Kystvandet rummer masser af fødeemner, så ørreden er sjældent meget sultne, og kan derfor være særdeles vanskelig at lokke på flue eller blink.

 

 

Spinnefiskeren bør tænke i små baner. Forårets store tobisblink skal der ikke bruges megen tid på. Små brede højtgående blink mellem 8 og 14 gram er sagen. Disse blink fisker livligt i vandet, og der er det, der lokker ørreden. Kobber er en sikker farve, men på overskyede dage med uroligt vand kan fluo. rød også være en farlig kulør. En lille spinner på 8 – 10 gram må man heller aldrig glemme. Spinnere er et suverænt agn som alt for få bruger. Tænk ikke så meget på kastelængde. 30 -. 40 er rigeligt. På intet tidspunkt af året finder man fisken så tæt på land som om efteråret.
Havørredens lyst til små fødeemner gør naturligvis fluefiskeri til et effektivt våben om efteråret. Vælg små reje og tangloppe imitiationer i hvid, brun eller oliven, det går man sjældent fejl af. En enkelt farvestrålende stor flue, bør dog også findes i æsken. Især sidst på efteråret kan en sådan give overraskelser.
Langs hele Fyn topper fiskeriet nu, og nord- såvæld som Sydfyn er et besøg værd. Det der ofte afgøre fiskestedet, er vindretningen. Den megen lerudvaskning der gør vandet uklart ved pålandsvind, gør at de fynske kyster, ofte fisker bedst i fralandsvind. Her får du fire sikre efterårs pladser langs Fyn, der hver for sig fisker bedste med vind fra forskellige retninger. Med dem i baghovedet er der ingen undskyldning for at blive hjemme fordi det blæser.

Vind fra syd – sydvest - vest

Enebærodde
Denne nordfynske halvø som afgrænser Odense Fjord, byder på fiskeri i topklasse. Mange lader sig afskrækker af den lange gåtur (7 km) der er til enden, men faktisk er det fiskevand hele vejen. Et af Enebæroddes bedste stræk starter faktisk kun 500 meter fra P-pladsen. Dette stræk kaldes ikke uden grund for ”de dovnes plads”. Hele strækket ud mod fyret kendetegnes af forholdsvis lavt vand, som især holder mange fisk om morgenen og op af formiddagen.

Vind fra vest – nordvest - nord
Knudshoved
Det dybe og strømfyldte vand omkring Knudshoved-halvøen holder mange fisk. Her fanges hvert år nogle af fyns største kystørreder. Vindinge Å som udmunder i nærheden, trækker om efteråret mange fisk til. Trækruten går tæt forbi Knudshoved.

Vind fra nord – nordøst- øst
Sønderbyklint
Syd for Assens tårner Sønderbyklint sig op. En imponerende lerklint med dybt og stenet vand foran. Under klinten finds små fire kilometer formidabelt havørred terræn, hvor man sjældent går forgæves. Morgenfiskeri er altid godt her, men den storstenede bund giver fisken skjul døgnet rundt. Så selv i havblik og strålende solskin kan man træffe ørreder her.

Vind fra øst – sydøst- syd
Midskov
Odense Fjord rummer mange havørreder. Ekstra mange i efterårsmånederne hvor havørredtrækket til Odense Å er på sit højeste. Ved midskov kan man kører direkte ned til Gabet som det smalle (800 m) udløb fra fjorden kaldes. Her er god strøm og til tider mange store havørreder. Også et godt sted for aftenfiskeri efter torsk.

Find fede tips og tricks i filmen herunder - Havørredens Hemmeligheder med netop Claus Eriksen og Thomas Hansen!

Produkter fra historien