10 Uundværlige Kystfluetricks

10 Uundværlige Kystfluetricks

10 giftige kystfluetricks der (måske) gør forskellen.

Et par gode tricks kan enhver fisker bruge. Vore fluetosse Claus Eriksen er fuld af velprøvede tricks. Nogle kender du i forvejen, andre af hans tricks passer måske ikke til dit fiskeri, enkelte finder du sikkert for besværlige eller underlige, men følg alligevel godt med, for der er virkelig guldkorn imellem, som kan vende en fiskeløs dag til det helt store.

1. Bevægelse

At bevæge sig for lidt er en klassisk fejl. For fiskeren gælder det om at finde havørreden, ikke omvendt. Hvert kast skal lægges ud over nyt vand. Dvs. at ens flue for hvert kast passere et nyt område. Det kan man kun opnå ved at flytte fødderne. God bevægelse er langt vigtigere end kastelængde. Fluefiskeren der kaster 30 meter, og affisker 1 kilometer kyst i timen er en dygtig kaster, mens fluefiskeren der kun kaster 15 meter men til gengæld når at affiske 2 kilometer kyst i timen er ham der, set over en sæson, fanger flest fisk.

2. Varier indtagningen

Når kystfluefiskeren støder på drilske ørreder der ikke lader sig lokke i første omgang, så er et flueskift en oplagt overvejelse, men ofte er et skift i indtagnings metode alt hvad der skal til. En meget langsom indtagning kan i ny og næ gøre en forskel, men ofte er en ekstra hurtig bevægelse af fluen vejen til succes. Hold stangen under armhulen. Tag fat i linen med begge hænder (samme greb som når man f.eks. holder med begge hænder om et baseball bat) og træk så ind skiftevis med højre og venstre hånd. Populært kaldes denne metode for en Barracuda indtagning, og havørrederne er vilde med den hurtige glidende bevægelse som fluen får på denne måde. Faktisk kan metode være så effektiv at det nogle dage kan betale sig udelukkende at fiske fluen med barracuda indtagning.

Bedste årstid på kysten

3. Lær at lægge linen i bagkastet

En kraftig sidevind er en gave, hvis den kommer fra den rette side, og en pestilens hvis den kommer fra den forkerte. En man højrehåndskaster så er vind fra venstre dejligt, men vind fra højre noget træls. Har man vinden ind over den forkerte skulder, så kan man vinkle sin stang ind foran kroppen, og fører kastet over sin modsatte skulder. En teknik der kræver megen øvelse, særdeles god timing og store evner med en fluestang. De fleste vil finde det meget lettere at vende om. Lægge fremkastet ind mod land, og så aflevere kastet ud over vandet i ens bagkast i stedet. En meget effektiv metode der kan læres på fem minutter. Man mister lidt i kastelængde, præcision og overblik, men hvad betyder der i forhold til øgede fiskemuligheder og flere havørreder på fluen?

 

4. Brug linekurv

Argumenter for en linekurv er blandt mange: Lettere og længere kast, hurtigere pladsskift, mindre linekludder, mindre lineslid, færre blindkast alt sammen = flere havørreder Argumenterne imod er: Man ser dum ud, man kan ikke se sine fødder, kurven er grim og i vejen. Alt sammen = pjat. De gode positive ting får de negative til at blegne, og der er ingen vej udenom. Om man så vælger er dyr patentanmeldt formstøbt model eller man laver sin egne af en vaskebalje er ligegyldigt. Blot kurven er rimelig stor, sidder godt, er formstabil, og har højt ”fribord". Find din favorit linekurv lige her!

Find din linekurv her

 

5. Prøv 2 fluer på forfanget

At fiske med to fluer på en gang er ukendt for de fleste, men det er faktisk lettere end det lyder og til tider meget effektivt. Gang på gang har jeg oplevet hvordan kombinationen af en stor synlig- ,og en lille levende flue har givet fisk på dage hvor andre er gået tomhændet, og hvor ingen af de to fluer har fisket godt alene. Der er mange måder hvorpå man kan binde forfanget, men langt den nemmeste er at binde den store flue (f.eks en rejeflue str. 6) på forfanget først. I krogbøjningen på den bindes så en ca. 50 cm. linestump hvori den lille endeflue (f.eks. en tangloppe imitiation str. 10) monteres. Modhageren på den store flue sikrer at den påmonterede linestump ikke glider af. Et sådan tandemrig er lynhurtigt at af- eller påmontere. Det giver i ny og næ en ekstra gang kludder i forfanget, men til gengæld giver det slet ikke så sjældent er ekstra oplevelse i form af to havørreder på en gang.

 

6. Bliv dus med mørkefiskeri

Natfiskeri er et godt men noget undervurderet alternativ til det traditionelle dagfiskeri. De fleste forbinder natfiskeri med de lyse milde sommernætter, men natfiskeri giver fisk året rundt. I vinterhalvåret er betegnelsen mørkefiskeri dog mere rigtig. For da starter ”natfiskeriet” jo allerede ved seks- syvtiden om aftenen. I en stresset hverdag hvor familie, have, arbejde, venner og meget andet trækker på en i de lyse timer. Ja, da kan et par timers mørkefiskeri være kystfluefiskerens eneste mulighed for at dyrke sin interesse, men opfat ikke det som noget negativt. Mørkefiskeri har bestemt sin charme uanset årstid. Prøv selv at opsøge et par af de kystpladser du kender godt, og affisk dem efter mørkets frembrud. Lur mig om du ikke får kontakt med flere fisk, end du havde forventet.

7. Affisk først, vad bagefter

Havørreden er en kystnær fisk, og den søger gerne sin føde på ganske lavt vand. Det glemmer mange, og vader derfor lidt for meget. Der er ikke noget galt i at vadefiske blot man har sørget for at ens fluer kommer forbi før ens støvler. Dvs. hvis man i vand til midt på lårene fisker hen langs en kyst, så husk at lægge måske hvert tiende kast på langs af strande i det spor hvor du senere skal vade. Tag fluen hurtigt ind så den ikke sætter sig i sten eller tang på det lave vand. Teoretisk skulle hvert tiende kast jo fange 10 % af fiskende, men mine erfaringer siger mig at mere end 25 % af årets havørredkontakter opnås på disse langsgående kast som altså kun udgør ca. 10 % af fisketiden. Det er altså særdeles lønsomt at affiske det lave kystnære vand.

 

8. Udnyt de muligheder et par waders giver

Følger man ovenstående huskeregel med at affiske først og vade derefter, så er der ikke noget galt i at bruge sin waders til deres formål. Kan du på et stenrev vade faretruende dybt for at komme op på en sten længere ude, og dermed dække et nyt område med fluen. Ja, så gør det. Kan du pludselig vade gennem badekarret til næste revle og der dække et nyt spændende område. Ja, så gør det. Kan du ved at vade en kilometer ud i fjordens knædybe vand nå sejlrenden og havørredernes trækrute. Ja, så gør det. Kan du ved at vade dybt også fiske på langs af land få en chance på en dag hvor vinden ellers er helt umulig. Jamen, så gør det. Brug din waders som et redskab til at skabe nye fiskemuligheder, men husk: Affisk først, vad derefter.

 

9. Husk tørfluerne

Der findes dage på kysten hvor mængden af landinsekter der blæser ud på havoverfladen er så stor at fiskene bliver opmærksomme, og er en havørred først begyndt at pille insekte r fra overfladen, så bliver den lynhurtig særdelse selektiv, og der er ikke noget at gøre. Kun overflade føde interesserer den. Mere end en gang har jeg stået tørflueløs og serveret de lækreste små tangloppe og reje fluer mens havørrederne, med foragt for mine tilbud har ædt den ene flue fra overfladen efter den anden. I dag sker det ikke mere. Jeg har bagerst i fluevesten gemt en lille filmdåse (vandtæt, så fluerne ikke er rustne den dag de endelig skal i aktion) med et sortiment tørfluer. Det lille trick har siden sparet mig for en del frustrationer, og samtidig bidraget til noget af det mest underholdende kystfluefiskeri jeg har prøvet.

10. Benyt enhver lejlighed for havørredfiskeri

Selv ikke de bedste fluekast, det dyreste grej, de flotteste fluer og de tætteste waders kan konkurrere mod fisketid. I modsætning til andre fisk og fiskeri så kan man ikke købe sig til kysthavørreder. God teknik, ordentligt grej og stor viden er en hjælp, men kun megen fisketid er en garanti for succes. Ingen af os kan fiske så meget som vi lyster, men vi kan prioriterer vore tid, med henblik på havørredfiskeri. Sørg for at få noget fra hånden til hverdag efter arbejde så søndag er fri til fiskeri. Når familien skal leje sommerhus i ferien så glem vestkysten, find et hus i et havørredområde osv. Udnyt også de små chancer. Tag stangen med når der er strandtur. Mange flotte havørreder (og regnbuer) er fanget mens mor og unger tumler rundt i sandet. Fisk en time eller to før eller efter arbejde. Kør en lille mørketur når resten af huset sover. Mulighederne er talrige og de bygger alle på samme altoverskyggende gode råd: Fisk kystørreder når du har chancen, der er ingen plads eller noget tidspunkt hvor det med sikkerhed kan siges, at der ikke kan fanges en havørred.

Knæk og bræk derude!

 

Produkter fra historien